Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τι τα χρειαζόμαστε τα κόμματα;


Ομολογώ μου πήρε λίγο καιρό να καταλάβω τη πολιτική ζωή στα Τόνγκα. Πρόκειται ίσως για τη τελευταία χώρα του κόσμου με καθεστώς απόλυτης μοναρχίας. Όλοι οι φυσικοί πόροι των νησιών ανήκουν στο Βασιλιά. Η γη ανήκει επίσης στο Στέμμα, τη Βασιλική Οικογένεια και τους 33 ευγενείς του Βασιλείου. Επειδή τα περισσότερα από τα 170 νησιά είναι ακατοίκητα ή προστατεύονται για περιβαλλοντικούς λόγους, αυτομάτως μειώνεται σημαντικά η διαθέσιμη γη. Οι ευγενείς με τη σειρά τους παραχωρούν τη γη στους απλούς πολίτες οι οποίοι όμως πρέπει να τους πληρώνουν σημαντικούς φόρους.

Σήμερα το ποσοστό των άκληρων πολιτών στα Τόνγκα ξεπερνάει το 80%. Το αίτημα για δημοκρατικές αλλαγές έπεφτε στο κενό κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Τούπου Δ' . Ίσως από τους πιο διεφθαρμένους βασιλείς. Κατα καιρούς είχε προτείνει να φιλοξενήσει η Τόνγκα πυρηνικά απόβλητα, πρωτοστάτησε στη πώληση Τονγκανέζικων διαβατηρίων με αποτέλεσμα να γεμίσε το νησί Κινέζους μετά επανένταξη του Χονγκ- Κονγκ, πρότεινε να μετατρέψει τα Τόνγκα σε απέραντο καζίνο και άλλα πολλά γραφικά.

Όταν πέθανε το το Σεπτέμβριο του 2006 μια επιτροπή συστάθηκε για να προχωρήσει τις δημοκρατικές αλλαγές. Τελικά δεν έκανε τίποτε και φτάσαμε στις ταραχές του νοεμβρίου του του ίδιου έτους, όταν και καταστράφηκε το 80% της πρωτεύουσας, 8 άνρθωποι σκοτώθηκαν και οι ζημιές ξεπέρασαν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, Ο νέος βασιλιάς υποσχέθηλκε μεταρρυθμίσεις, πράγματι εκλογές διεξήχθησαν το 2008 όπου τα περισσότερα μέλη ήταν ευγενείς.

Ο στρατιωτικό νόμος που επεβλήθη το 2006 έληξε μόλις τον Ιούνιο του 2010. Ίσως αυτό εξηγεί τα ελάχιστα μπαρ που υπάρχουν στη πρωτεύουσα και τη νεκρική σιγή που πέφτει μετά τη δύση του ηλίου. Τον επόμενο μήνα θα έχουμε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ιστορία αυτού του κράτους. Ο διάλογος έχει ανάψει για τα καλά και διαβάζω σε μια τοπική εφημερίδα ένα άρθρο για τη μη αναγκαιότητα των πολιτικών κομμάτων. Οι ευγενείς φοβούνται ότι δημιουργώντας ισχυρούς πολιτικά θεσμούς αργά ή γρήγορα θα χάσουν τα δικαιώματά τους.

Το κυριότερο επιχείρημα είναι ότι σε μια νεότευκτη δημοκρατία τα κόμματα είναι προσωποπαγή και καταδικασμένα στο να ακολουθούν τη πολιτική πορεία του ηγέτη τους. Αστείο μάλλον επιχείρημα που δείχνει το εμβρυακό επίπεδο της πολιτικής ζωής.

Είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Το ζήτημα δεν αφορά τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας αφορά την επιβίωση των κατοίκων. ο αποκλεισμός τους από τη δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι σημαντικό κίνητρο για να ζητούν συνεχώς περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου